A pumpán található gém kinyitása előtt a munkagépnek minden esetben ki kell talpalnia! Erre azért van szükség, hogy munka közben stabilan álljon a teherautó és a kinyújtott gém súlya miatt még véletlenül se borulhasson fel. Vízszintes helyzetbe kell hoznia magát, hogy meghibásodás nélkül tudjon működni munka közben! A talpak alá négyzet vagy kör alakú bakelitből készült alátámasztást rak a munkagép kezelője, hogy a talp által kifejtett terhelést minél nagyobb felület viselje. Ezzel elkerülhető a talpak süllyedése és nem mellesleg a talpalási terület állagmegóvása is.

Minél hosszabb a gémmel rendelkezik egy pumpa, annál hosszabbak és robosztusabbak a talpai is a nagyobb terhelés elviselése érdekében. A kisebb méretű pumpákon rendszerint csak a két első talp nyúlik ki a teherautó oldalvonalától 1-2 méterre, és a hátsó talpakat csak maga alá kell leengednie. A nagy pumpáknál viszont már a hátsó talpak is nagyjából ugyanakkora távolságra nyílnak ki mint az elől lévők, körülbelül 3-7 méterre oldalanként. Ilyenek felépítménnyel rendszerint a harminc méternél hosszabb gémmel rendelkező pumpák rendelkeznek.

A talpakból négy darab található egy pumán, mindkét oldalon kettő-kettő van belőle. Ha a jármű helyzetéhez viszonyítva előre, hátra vagy felfelé kell kinyújtania a gémet, akkor mind a négy talpat ki kell engedni a végponjáig. Ha csak oldal irányba kell dolgoznia, akkor elegendő azokat a talpakat kinyitni, amelyik irányba a mixerbeton szivattyúzása történik. A másik oldalon található talpakat ilyen esetben elég csukott állapotban leengedni a talajra. Természetesen ha van elég szabad hely a munkaterületen, akkor a legbiztonságosabb minden esetben az összes talpat kiengedni még akkor is, ha végig csak oldal irányba fog dolgozni a pumpa. Ezt a gépkezelő dönti el munkatapasztalata és az adott körülmények alapján.

28 méteres pumpa
27 méteres pumix
28 méteres mixerbeton pumpa
36 méteres pumpa

Hírdetés